Infographic: Wereldrecords schaatsen

Onder meer dankzij snellere pakken, de klapschaats en professionalisering van de sport werd er sinds 1950 liefst 369 maal een wereldrecord geschaatst op een Olympische afstand. Schaatssponsor Beslist.nl laat zien hoe dit verliep. In 1961 werd de eerste kunstijsbaan van Nederland geopend: de Jaap Eden Ijsbaan. In 1974 werd het strakke, aerodynamische schaatspak geïntroduceerd door Franz Krienbuhl. In 1997 werd Tonny de Jong Europees kampioen op klapschaatsen, deze bestonden al sinds 1980 maar toch betekende dit de doorbraak van de snelle schaats. Sinds 1950 werd het wereldrecord op de 1.000 meter met 21,98 seconden aangescherpt.

Een verbetering van 22 seconden klinkt misschien niet zoveel, maar als je het verschil in meters uitrekent, blijkt dit erg groot. De huidige wereldrecordhouders ligt bijna 200 meter voor op de recordhouder van 60 jaar geleden. Op de 500 meter werd er sinds 1950 7,77 seconden van het wereldrecord afgereden. Dat is bijna 20% van de voormalige toptijd. De snelste tijd op de 1500 meter werd met meer dan een halve minuut aangescherpt. Op de 3.000 meter is bijna een derde van het oude wereldrecord afgereden met ruim anderhalve minuut verschil. Op de 10.000 meter is het meeste verschil te zien. Het oude record is verbeterd met meer dan vier minuten.

Infographic: Wereldrecords schaatsen

Wil je deze infographic op je website gebruiken?

Kopieer dan de onderstaande code, en plak deze in de broncode van je website:

<a href="http://www.beslist.nl/info/wereldrecords_schaatsen.html">  <img src="http://www.beslist.nl/beslistimage/cms/infographic-schaatsen.png" alt="Wereldrecords schaatsen"> </a> <br/> <a href="http://www.beslist.nl/info/wereldrecords_schaatsen.html">  Wereldrecords schaatsen</a> door <a href="http://www.beslist.nl">   Beslist.nl </a>