Nike Air Max Day 2020

Infographic: Nike Air Max Day 2020

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/nike-air-max-day.html">  <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/nike-air-max-day-2020.png" alt="Infographic Nike Air Max 2020"> </a> <br/> <br/> Infographic: <a href="https://www.beslist.nl/products/schoenen/c/populaire_serie~1334612">Nike Air Max</a> Day 2020 door beslist.nl

33e verjaardag Nike Air Max: Nederland dé grootste Air Max freaks ter wereld

Vandaag met Nike Air Max Day vieren we de geboorte van de populaire Nike Air Max sneaker op 26 maart 1987, de Nike Air Max 1 werd namelijk op deze dag gelanceerd. De Air Max van Nike is al jaren onverminderd populair in de gehele wereld, opvallend is dat Nederland stipt op nummer 1 staat als allergrootste Air Max Fan. Meer dan een derde van de Nederlanders heeft namelijk wel een paar van deze legendarische sneakers in zijn of haar bezit. Al jaren is Nederland dé Nike Air Max hoofdstad van de wereld, ook dit jaar is Nederland weer de grootste Nike Air Max liefhebber. Dit blijkt uit een onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl.

Nederland stipt op nummer 1

Nederland staat al jaren stipt op nummer 1, nergens is de Air Max zó populair. Op de ranglijst volgt Servië met een 2e plaats, de 3e plek is voor Tsjechië. Het Verenigd Koningrijk scoort een 4e plek en Denemarken sluit de top 5 af met de 5e plaats. De Verenigde Staten, thuisland van de Air Max, komt niet voor in de top 10 en moet het doen met de 20e plaats. Hier is namelijk de Air Jordan verreweg het populairst, dit is vanwege de populariteit van basketbal in de VS. De Nike Air Jordan werd namelijk gecreëerd in samenwerking met de bekende basketballer Michael Jordan.

Chanica Kist (29) is een van de grootste sneakerverzamelaars van Nederland en misschien zelfs wel ter wereld. Zij bezit 700 paar sneakers waarvan voornamelijk Nike Air Max, haar favoriete sneaker. “Voor mij is de Air Max 1 echt een classic. Het model bestaat inmiddels al 33 jaar en voor mij is het nog steeds de schoen die het lekkerste loopt. Een air max is een piece of history, de eerste schoen met een visible air unit! Al helemaal in die tijd was dat revolutionair en dat dit model nog steeds zo populair is zegt eigenlijk genoeg.”

Populariteit van de Nike Air Max

Het begon allemaal met de iconische “Nike Air Max 1”. “In Nederland is de Air Max populair geworden dankzij de heersende ‘gabber subcultuur’ in de jaren ‘80 en ‘90. Tegen de tijd dat de gabbercultuur later in de jaren ‘90 verdween werd de Air Max meer algemeen geaccepteerd. Sindsdien is de populariteit van de sneakers alleen maar toegenomen omdat de sneakers zo lekker zitten én vanwege het trendy uiterlijk.” Aldus Hieu Nguyen (34), een sneakerliefhebber.

Exclusieve sneaker releases

“Naast de gangbare modellen, brengt Nike ook limited editions op de markt voor de echte ‘sneaker addicts’. Deze limited editions worden in beperkte oplages geproduceerd, ze worden dan ook verkocht via een online lotingssysteem en slechts een paar exclusieve verkooppunten. Naast de schaarste van deze sneakers wordt de hype rondom deze sneakers gecreëerd door samenwerkingen met bekende designers of sterren zoals Piet Parra (Pieter Janssen) en Serena Williams. Voor de ‘sneakerheads’ ontpoppen deze sneakers zich tot echte collectors items. Ze brengen op de resell markt nog meer op dan de retailprijs.” legt Nguyen uit. “Zelf ben ik ooit bij een vriend in Amsterdam gaan logeren om een exclusieve sneaker te scoren. Ik ben toen al om 5 uur ’s ochtends in de kou en regen voor de winkel gaan wachten. De duurste sneaker die ik bezit is de Nike The Ten Air Max 97 ‘Off-White’, dit is een samenwerking tussen Nike en designerlabel Off-White van Virgil Abloh. Deze heb ik destijds aangeschaft voor €190,- maar deze zijn nu meer dan €1.500,- waard.” antwoordt Hieu wanneer wij vragen wat hij ervoor overheeft om een exclusieve sneaker te scoren.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hieu Nguyen - Nike Air Max day

Hieu Nguyen showt zijn favoriete Nike Air Max sneakers terwijl hij exclusieve kleding draagt van het Japanse merk Bape in samenwerking met Adidas

Rijk met sneakers

“Tegenwoordig weet iedereen dat je met sneakers geld kunt verdienen, vroeger was dat heel anders. Het is natuurlijk voor ons als verzamelaars niet leuk dat paartjes in handen komen van mensen zonder die passie voor sneakers maar aan de andere kant is het iets waar je helaas niet meer onderuit komt tegenwoordig.” Naast dat Chanica zelf sneakers verzamelt is ze ook eigenaar van de exclusieve sneakershop Chaptr One waar zij verdient aan haar sneakerliefde. Sommige sneakers leveren helaas niks op maar wanneer je de juiste paartjes weet te bemachtigen dan kan dit lopen vanaf een paar tientjes, tot honderden euro’s of in sommige zeldzame gevallen zelfs duizenden euro’s.

Ongeveer een jaar geleden bracht Nike de ‘Nike Air Max 1 x Parra uit in juli 2018 met een retailprijs van €150,-. Als je deze destijds wist te bemachtigen, dan kun je deze vandaag de dag voor €400 tot €500,- verkopen, dit is een waardestijging van zo’n 160% tot 230%. We vroegen Chanica naar het meest waardevolle paar wat zij bezit in haar persoonlijke verzameling. “Dat zijn de Nike Mags met zelfstrikkende veters. Het hoogste bod was $45.000,- helemaal aan het begin toen ze net uitkwamen.”

Maar die zeldzame paartjes scoor je niet zomaar…

“Er was een keer een schoen die ik graag wilde hebben. Ik had alleen een afbeelding via Google gezien van dat paar met een gebruikersnaam van een forum erbij maar ik kon niet zien van welk forum het was. Ondanks dat ik wel de gebruiksnaam had duurde de zoektocht naar het juiste platform eindeloos. Uiteindelijk ben ik toch bij de juiste persoon uitgekomen maar die bleek hem al verkocht te hebben. Hij gaf mij wel de gebruikersnaam van die koper, die heb ik direct benaderd alleen was het al een tijd geleden en die gebruiker reageerde maar niet. Anderhalf jaar later kreeg ik eindelijk een bericht terug dat hij ze nog had en ze wilde verkopen voor de juiste prijs. Hij woonde in de Verenigde Staten maar deed alleen aan bankoverschrijving. In die tijd waren er gelukkig nog niet zoveel oplichters actief als nu maar alsnog was het tricky om zoveel geld te storten naar een wildvreemde. Een Amerikaanse vriend van mij heeft toen mijn geld naar hem overgemaakt en hij zou de schoenen naar die vriend van mij sturen want de verkoper verstuurde alleen maar binnen de VS. Een week later arriveerde ze bij die vriend en die kon zijn ogen niet geloven. Het was de Air Max 1 ‘Eminem’, daarvan zijn er maar 8 wereldwijd. Weer een week later had ik ze in huis!” Aldus Chanica wanneer wij vragen naar het bijzonderste wat zij ooit heeft gedaan om een paar sneakers te bemachtigen.

Luchtige weetjes

  • Eigenlijk was de Nike Air Maz niet de eerste schoen van Nike die gevuld was met lucht (of eigenlijk: gas). Dit was de Tailwind die in 1978 op de markt kwam. In deze hardloopschoen zat het luchtkussen verborgen in de zool. Bij de Nike Air Max is het luchtkussen voor het eerst wél zichtbaar.
  • Na de introductie van de Nike Air Max 1 is het luchtkussen nog een tiental keer gewijzigd. De laatste update was in 2020 bij de lancering van de Nike Air Max 2090 ter ere van Nike Air Max Day.
  • De huidige Nike Air Max modellen hebben een luchtkussen in de gehele zool maar bij het eerste model, in 1987, zat het luchtkussentje enkel in de hak.
  • De Air Max stond vroeger bekend als ‘zweetvoetschoen’. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. Uit onderzoek van verkoopdata en online zoekgedrag blijkt namelijk dat er geen correlatie is tussen Air Max sneakers en producten tegen zweetvoeten.

Nike Air Max Day 2020

Ieder jaar lanceert Nike traditiegetrouw limited edition sneakers op Nike Air Max Day, dat is gelukkig dit jaar niet anders. Voor de echte sneakerliefhebbers lanceert Nike maar liefst negen sneakers. De nieuwe Nike Air Max 2090 wordt voor het eerst gereleaset op deze dag. Daarnaast releaset Nike verschillende nieuwe varianten van de Nike Air Max 90. Dit model; de Air Max 90 viert dit jaar zijn 30e verjaardag.

Infographic

Toen de Nike Air Max voor het eerst in de winkels verscheen op 26 maart 1987 had niemand kunnen denken dat deze sneaker zou uitgroeien tot een iconische sneaker van wereldformaat. Online winkelcentrum beslist.nl heeft de belangrijkste Air Max-feiten en trends voor je op een rij gezet in bovenstaande infographic.

Bronnen: Dresscode.nl, Nike, Beslist.nl, Google Trends, Stockx.com en Klekt.com