Handtassenonderzoek: Gemiddelde handtas is vies en weegt 3 kilo

Een handtas is voor veel vrouwen en mannen een belangrijke accessoire. Alhoewel de aard van de handtas functioneel is, dragen veel mensen de tas als fashion statement. Tassen moeten tegenwoordig dus niet alleen functioneel zijn, maar ook stijlvol. Om te ontdekken waar mensen de handtas vooral voor gebruiken; trok online winkelcentrum beslist.nl de straten op en vroeg bijna 400 mensen of de inhoud van de handtas onderzocht mocht worden.

Zware tassen van zwart leer
In de volste tas zaten 36 items, uit de kleinste handtas werden zeven producten geschud. De zwaarste handtas woog liefst 8,7 kilo, terwijl nog geen 8 procent van de tassen minder dan één kilo woog. De gemiddelde handtas weegt 2,9 kilo. Dit gemiddelde gewicht wordt vooral bereikt door tassen waar flessen water in verpakt zijn (27 procent).

Handtassen zijn er in veel verschillende afmetingen. De gemiddelde handtas had de afmetingen 25x19x9 centimeter. De meestgebruikte tassen-vorm is een ‘tote’, een vierkantvormige handtas die ook over de schouder gedragen kan worden. De kleur zwart is het meest gebruikelijk (36%), en leer werd het vaakst geregistreerd als materiaal van de tas.

35 procent vrouwen maakt handtas nooit schoon
Een ruime meerderheid van de respondenten heeft aangegeven de handtas nooit (van binnen) schoon te maken (35%). Meer dan de helft (56%) doet dit hoogstens tweemaal per jaar. Een zeer kleine groep maakt de handtas wekelijks schoon (2%).

Aspirines, elastiekjes en lippenbalsem
De meest voorkomende voorwerpen in handtassen waren telefoons (89 procent), sleutels (83 procent) en portemonnees (78 procent).

In ruim de helft van de tassen werden lippenbalsem (59%) en haarelastiekjes (51%) aangetroffen. Bijna de helft van de vrouwen draagt lipstick (45%), een pen (44%), parfum (43%) of zakdoekjes (42%) met zich mee.

Handtassenonderzoek: wat zit er in de gemiddelde handtas?

Ruim 35 procent van de pasjes, zoals de pinpas, rijbewijs of de ID kaart, wordt los in de handtas mee gedragen. Ook kleingeld ligt vaak los in de tas, gemiddeld werd er 8 euro en 93 cent aan kleingeld in tassen aangetroffen.

Drie van de respondenten (net iets minder dan 1%) hadden een zelfverdedigingsmiddel op zak. Dit ging in alle gevallen om een busje pepperspray.

Opvallend weinig sigaretten in handtassen
7 procent van de respondenten vervoerde sigaretten in zijn of haar handtas. Dit percentage is iets hoger dan de laatste keer dat beslist.nl een dergelijk onderzoek uitvoerde. Toen had nog 5 procent van de respondenten sigaretten in zijn of haar handtas. Iets minder dan 9 procent van de respondenten had een aansteker in de handtas.

Sleutels en lippenbalsem het vaakst kwijt
Van de respondenten heeft 65 procent aangegeven het vaakst naar sleutels op zoek te zijn in de handtas. Ook lippenbalsem is een lastig te vinden voorwerp, 6 procent gaf aan het vaakst naar dit voorwerp op zoek te zijn in de handtas. Verder zoekt 3 procent regelmatig naar de RFID-tag voor het werk en 4 procent naar muntgeld.

Handtassenonderzoek: wat ben je het vaakst kwijt in je tas?

Vrouw heeft gemiddeld 6 handtassen in bezit
De meeste respondenten hebben 6 handtassen in bezit (17%). Vrouwen die niet aan dit aantal komen houden het vaak bij 3 handtassen (16%), 5 handtassen (15%), of zelfs bij zeven handtassen (15%).

Het duurste model in de collectie van een vrouw kost gemiddeld 128 euro, terwijl 2,6% van de vrouwen een handtas bezit met een aanschafprijs van minimaal 1.000 euro. De favoriete merken zijn Guess, Gucci, Michael Kors en Louis Vuitton.