Opblaasboten dubbel zo vaak gezocht deze zomer, kajakken zelfs verdrievoudigd. Ze vliegen de online winkels uit!

Opblaasboten dubbel zo vaak gezocht deze zomer, kajakken zelfs verdrievoudigd. Ze vliegen de online winkels uit!
Met deze tropische dagen is iedereen op zoek naar wat verkoeling. Het wordt alleen steeds lastiger om de anderhalve meter afstand te bewaren: de stranden lopen al snel (te) vol. Het alternatief? We gaan massaal het water op. Deze ‘coronazomer’ blijkt een varen en kajakken populairder dan ooit tevoren, blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl.

Fun facts:

  • Voor boten in het algemeen geldt een verdubbeling in populariteit t.o.v. vorig jaar. Daarnaast zijn rubberboten met 598 procent gestegen en kajakken meer dan verdrievoudigd (353 procent). Tot slot zijn opblaasboten met 252 procent gestegen.
  • Dat boten populairder dan ooit zijn ligt niet aan de warmte. Het is deze zomer namelijk niet warmer dan vorig jaar, de gemiddelde temperatuur van 2019 (juni t/m augustus tot nu toe) lag namelijk met 18 graden hoger dan dezelfde periode dit jaar (17 graden).
  • Zoekterm ‘boot huren’ was de afgelopen vijf jaar nog nooit zo hoog als deze zomer, deze is namelijk verdrievoudigd ten opzichte van vorige zomer..
  • De zoektocht naar boten is relatief groter dan die van airco’s/ventilatoren in vergelijking met vorig jaar. Dit geldt niet voor de absolute cijfers, maar in verhouding zijn boten met 230 procent in populariteit gestegen, daarentegen zijn airco’s en ventilatoren met 58 procent gedaald.

Zoektocht boot huren verdriedubbeld
De zoekterm ‘boot huren’ laat zien dat de zoektocht naar het huren van een boot is verdriedubbeld in vergelijking met de zomers van 2018 en 2019. Wellicht wordt er met de coronacrisis meer gezocht naar alternatieve uitjes dan het (te) drukke strand. Ondanks de ‘coronapopulariteit’ is dat toch een bizar verschil, want de afgelopen twee jaar waren er zelfs twee hittegolven. Mocht je nu nog een boot willen huren, dan ben je wellicht al te laat. Bootverhuurbedrijven hebben de agenda’s flink volgeboekt, dus een spontaan dagje varen lijkt onmogelijk. Het alternatief? Een opblaas (boot) of eigen kajak kopen!

Dat categorieën zoals boten, airco’s en ventilatoren pieken met een hittegolf is een vanzelfsprekend feit. Dit jaar zijn er echter uitzonderlijke verschuivingen. Relatief gezien is de populariteit van boten gestegen dit jaar met een bezoekersgroei van 230 procent, daarentegen is de populariteit van airco’s en ventilatoren gedaald met een daling in het aantal online bezoekers van 58 procent. In absolute cijfers winnen de airco en de ventilator het nog wel van de boot, maar met de terugkerende hittegolven lijkt Nederland ondertussen steeds meer in het bezit te zijn van een airco maar nog niet in het bezit van een boot.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding.

Populariteit typen boten

Rubberboot meest gestegen in populariteit
De zoektocht naar een boot is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, maar welke boten zijn nu het populairst? Rubberboten zijn dit jaar met 598 procent in populariteit gestegen. Kajakken zijn met een stijging van 353 procent de tweede in rij van populaire boten. De top drie wordt afgesloten met opblaasboten, deze zijn met maar liefst 252 procent gestegen in populariteit.

Artikel gaat verder onder deze afbeelding.

Populariteit typen boten

Heb je net misgegrepen bij de bootverhuur en wil je alsnog het water op? Geen zorgen, dan kan je natuurlijk altijd nog een rubberboot, kajak of opblaasboot aanschaffen. Veel vaarplezier!

Bronnen: beslist.nl, Google trends